Tento veganský pokrm lze podávat jako přílohu nebo vařit samostatně.
Pasulya je staré fazolové jídlo charakteristické pro zakarpatskou kuchyni. Tento veganský pokrm lze podávat jako přílohu nebo vařit samostatně, a to i v době půstu. O tom, jak uvařit zakarpatské jídlo pasulya, informuje RBC-Ukrajina s odkazem na kulinářský kanál YouTube Faina kukhnika s Natalií Mashikou.
Pasuli recept
Složení:
- konzervované (nebo vařené) fazole – 540 ml
- kysané zelí – 3-4 šálky
- cibule (malá) – 1 ks
- česnek – 2 stroužky
- rostlinný olej – 3 polévkové lžíce.
- voda – 1,5-2 litry
- rajčatový protlak – 1 polévková lžíce. l.
- sůl – podle chuti
- mletý černý pepř – podle chuti
- sladká paprika – 2 lžičky
Příprava:
- Abyste mohli uvařit pasulu se zelím na Zakarpatí, musíte oloupat cibuli a stroužky česneku. Poté je třeba tyto ingredience nakrájet nožem.
- Podle tradičního receptu se fazole nejprve přes noc namočí a pak se uvaří. Pro urychlení doby vaření však můžete použít jakékoliv konzervované fazole.
- Fazole je třeba před použitím propláchnout pod tekoucí vodou. Místo kysaného zelí můžete použít i čerstvé zelí, ale jeho chuť se bude mírně lišit.
- Nejprve v pánvi se silnými stěnami rozehřejte rostlinný olej a poté do něj vložte cibuli. Měla by se minutu smažit, dokud nezměkne. Poté přidejte nasekaný česnek a suroviny asi 30 vteřin poduste.
- Přisypeme sladkou papriku, cibuli rychle promícháme a ihned poté přidáme propláchnuté konzervované fazole.
- Fazole smícháme s ostatními surovinami, přidáme rajčatový protlak, sůl a černý pepř podle chuti. Do hrnce nalijte několik šálků vody. Nenalévejte všechnu vodu najednou, protože pak se hůře upravuje konzistence pokrmu.
- Do zakarpatského pokrmu přidejte zelí. Poté pasulu přiveďte k varu a vařte, dokud zelí nezměkne. Kysané zelí je poměrně měkké, takže v tomto případě stačí pasulu přivést k varu.
- Čas od času, zatímco se tekutina vaří, je nutné pokrm zamíchat. Aby byla pasula tekutější, lze přidat vodu. Fazolová pasula se může podávat ihned nebo jíst vychlazená.