Pasula se zelím: starý recept zakarpatské kuchyně

Foto: z otevřených zdrojů

Tento veganský pokrm lze podávat jako přílohu nebo vařit samostatně.

Pasulya je staré fazolové jídlo charakteristické pro zakarpatskou kuchyni. Tento veganský pokrm lze podávat jako přílohu nebo vařit samostatně, a to i v době půstu. O tom, jak uvařit zakarpatské jídlo pasulya, informuje RBC-Ukrajina s odkazem na kulinářský kanál YouTube Faina kukhnika s Natalií Mashikou.

Pasuli recept

Složení:

  • konzervované (nebo vařené) fazole – 540 ml
  • kysané zelí – 3-4 šálky
  • cibule (malá) – 1 ks
  • česnek – 2 stroužky
  • rostlinný olej – 3 polévkové lžíce.
  • voda – 1,5-2 litry
  • rajčatový protlak – 1 polévková lžíce. l.
  • sůl – podle chuti
  • mletý černý pepř – podle chuti
  • sladká paprika – 2 lžičky

Příprava:

  1. Abyste mohli uvařit pasulu se zelím na Zakarpatí, musíte oloupat cibuli a stroužky česneku. Poté je třeba tyto ingredience nakrájet nožem.
  2. Podle tradičního receptu se fazole nejprve přes noc namočí a pak se uvaří. Pro urychlení doby vaření však můžete použít jakékoliv konzervované fazole.
  3. Fazole je třeba před použitím propláchnout pod tekoucí vodou. Místo kysaného zelí můžete použít i čerstvé zelí, ale jeho chuť se bude mírně lišit.
  4. Nejprve v pánvi se silnými stěnami rozehřejte rostlinný olej a poté do něj vložte cibuli. Měla by se minutu smažit, dokud nezměkne. Poté přidejte nasekaný česnek a suroviny asi 30 vteřin poduste.
  5. Přisypeme sladkou papriku, cibuli rychle promícháme a ihned poté přidáme propláchnuté konzervované fazole.
  6. Fazole smícháme s ostatními surovinami, přidáme rajčatový protlak, sůl a černý pepř podle chuti. Do hrnce nalijte několik šálků vody. Nenalévejte všechnu vodu najednou, protože pak se hůře upravuje konzistence pokrmu.
  7. Do zakarpatského pokrmu přidejte zelí. Poté pasulu přiveďte k varu a vařte, dokud zelí nezměkne. Kysané zelí je poměrně měkké, takže v tomto případě stačí pasulu přivést k varu.
  8. Čas od času, zatímco se tekutina vaří, je nutné pokrm zamíchat. Aby byla pasula tekutější, lze přidat vodu. Fazolová pasula se může podávat ihned nebo jíst vychlazená.

Share to friends
Rating
( 1 assessment, average 5 from 5 )
Blog - Lasagna Mia

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: