Kardiologové pojmenovali nejškodlivější druh kávy: způsobuje, že vaše srdce je velmi nemocné.

Foto: z otevřených zdrojů

Kardiologové se shodli, že jeden druh kávy nebo dokonce kávový nápoj je velmi škodlivý.

Miliony lidí na celém světě pijí kávu každý den a považují ji za svůj oblíbený nápoj. Pro mnohé se šálek kávy stal součástí ranní rutiny. Protože však každodenní návyky mají největší vliv na naše zdraví, je důležité pochopit, jak láska ke kávě ovlivňuje srdce. Podle kardiologů záleží na tom, jak ji pijete, píše Parade.

Pokud jde o vliv černé kávy (bez přísad) na zdraví srdce, vědecké studie mají rozporuplné výsledky. „Existuje mnoho studií o kávě a jejich výsledky se liší. Víme, že káva může zvyšovat krevní tlak a zvyšovat tuhost tepen – obojí je pro srdce špatné. Jedna studie však ukázala, že mírná konzumace kávy může snížit riziko hypertenze, vysoké hladiny cholesterolu a dalších rizikových faktorů srdce,“ uvádí kardiolog Edo Paz.

Vzhledem k těmto rozporuplným důkazům doktor Paz doporučuje pít kávu s mírou a omezit ji na jeden šálek denně. Ředitel oddělení klinické kardiologie a kardiovaskulární výkonnosti Dr. Sam Setareh rovněž doporučuje pít černou kávu s mírou.

„Studie ukazují, že jeden až dva šálky černé kávy denně mohou zlepšit kardiovaskulární zdraví tím, že snižují riziko srdečního selhání a zlepšují funkci cév díky antioxidačním vlastnostem kávy. Nadměrná konzumace kofeinu však může zvýšit srdeční frekvenci a krevní tlak, zejména u citlivých jedinců,“ upozorňuje.

Ačkoli výzkum naznačuje, že mírná konzumace černé kávy může být pro zdraví srdce prospěšná, oba kardiologové zdůrazňují, že záleží na způsobu přípravy kávy. Tvrdí, že káva s přidaným cukrem je pro srdce naprosto škodlivá. To platí pro karamelové macchiato, frappuccino apod.

Ty často obsahují stovky kalorií, velké množství cukru a nezdravých tuků, které negují jakýkoli potenciální zdravotní přínos kávy.

Nadměrná konzumace cukru může podle kardiologů poškozovat cévy, což vede k tvorbě plaků v tepnách a zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Může také vést ke vzniku dalších rizikových faktorů, jako je cukrovka nebo hypertenze.

Kombinace cukru a kofeinu může vyvolat stresovou reakci, která zvyšuje krevní tlak a srdeční frekvenci. Tyto faktory časem přispívají k zánětu, tvorbě plaku a zvýšenému riziku kardiovaskulárních onemocnění.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Lasagna Mia

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: