Kolem vajec panuje mnoho mýtů
V průběhu let vyvolala vejce mnoho kontroverzí. Je zdravé jíst vejce denně? A co cholesterol? Kolik vajec můžete denně sníst? Nebo byste se snad měli omezit na čtyřikrát týdně? Nyní je hlavní mýtus o tomto produktu vyvrácen. Strona Zdrowia nám prozradí, který z nich to je.
Jaký je největší mýtus o vejcích?
Kolem vajec koluje mnoho mýtů. Každých několik let se mění zdravé množství vajec snědených za den či týden a milovníci vajec se ptají, zda to ovlivní hladinu cholesterolu. A konečně, je zdravé jíst vejce?
Konečná odpověď přišla 19. prosince 2024. Úřad FDA tehdy oznámil, že vejce splňují definici zdravé potraviny. Tímto rozhodnutím možná konečně skončí dlouholetá debata o výživové hodnotě vajec.
Prohlášení o zdravotní nezávadnosti bylo aktualizováno, aby spotřebitelé měli přístup k úplnějším, přesnějším a aktuálnějším informacím o výživové hodnotě na etiketách potravin.
Podle amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) musí potravinářské výrobky splňovat určitá kritéria, aby mohly používat „zdravé“ výživové tvrzení.
Nejen vejce
Úřad FDA poprvé po 30 letech nově definoval, co se považuje za „zdravou“ potravinu.
Ze seznamu byly vyřazeny potraviny jako bílý chléb, silně slazené jogurty a vysoce slazené snídaňové cereálie, naopak do něj byly zařazeny potraviny bohaté na živiny, jako jsou vejce a losos.