Vydatný pokrm z nejjednodušších surovin: recept na německý bramborový salát

Foto: z otevřených zdrojů

Bramborové saláty jsou v Německu velmi oblíbené. A je to v podstatě kompletní jídlo k večeři.

Teplé bramborové saláty na německý způsob jsou vynikající. Jsou smíchané s pikantně sladkou omáčkou se slaninou a svěžest jim dodává kopr a zelená cibulka. Díky této dokonalé kombinaci chutí a textur jde pravděpodobně o jeden z nejchutnějších bramborových salátů vůbec. Recept byl sdílen na webu Recipe Tin Eats.

Tento německý bramborový salát, jak uvádí autorka receptu, přivezli do Spojených států přistěhovalci z Německa a v americké kuchyni zaujal své místo. Je vydatný a chutný. Při jeho přípravě se snažte kupovat brambory stejné velikosti, aby se vařily ve stejnou dobu. A nezapomeňte na slaninu, tuk, který se z ní vyškvaří, dodá salátu chuť.

Německý bramborový salát

Složení:

  • 1 kg mladých brambor;
  • 2 lžičky soli;
  • 100 g slaniny nakrájené na kousky o rozměrech 2 x 4 mm;
  • 1/4 červené cibule nakrájené na plátky;
  • 1/4 šálku rostlinného oleje;
  • 1/3 šálku jablečného octa;
  • 2 lžíce bílého cukru;
  • zelená cibule;
  • 3 lžíce čerstvého kopru, jemně nasekaného.

Příprava:

  1. Uvařte brambory: mladé brambory vložte do velkého hrnce se studenou vodou a osolte. Přiveďte je k varu a poté teplotu ztlumte. Vařte je na mírném ohni 10 minut nebo dokud nejsou uvařené, ale dokud nejsou uprostřed stále mírně pevné (při chladnutí se budou dále vařit, nemusíte je převařovat, aby si zachovaly tvar).
  2. Scedíme je, necháme mírně vychladnout a nakrájíme na kolečka silná asi 0,7 cm.
  3. Příprava slaniny: slaninu vložte na velkou, nezahřátou pánev. Snižte teplotu na střední. Jak se slanina zahřívá, tuk se začne rozpouštět. Zvyšte teplotu na středně vysokou a slaninu opékejte, dokud nezačne zlátnout, asi 3 minuty.
  4. Snižte teplotu na středně nízkou. Přidejte plátky červené cibule a vařte 3 minuty nebo dokud cibule nezměkne.
  5. Přidejte jablečný ocet a cukr, přiveďte k varu a seškrábejte směs ze dna pánve, aby se v tekutině rozpustily všechny zlatavé kousky přichycené na pánvi.
  6. Přidejte máslo a vařte další 2 minuty. Zálivka je hotová.
  7. Vmíchejte brambory: přidejte brambory a opatrně míchejte dvěma lopatkami asi 1 minutu, dokud se všechny brambory dobře nepotáhnou zálivkou a nevstřebají část zálivky.
  8. Zkontrolujte, zda je slaný: ochutnejte a případně dosolte (slanina by už měla být dost slaná).
  9. Vrstvení brambor: na talíř nebo do mísy dejte asi 1/4 brambor. Posypte je 1/4 zelené cibulky a koprem. Na ně položte další 1/4 brambor, posypte další zelenou cibulkou a koprem. Postup opakujte, dokud nejsou všechny brambory hotové. Salát podávejte teplý.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Lasagna Mia

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: