Odborník jmenoval 9 živin, vitamínů a minerálů, které podpoří dlouhověkost
Správná výživa a zdravý životní styl jsou klíčovými faktory dlouhověkosti. Existují však také vitaminy, které ovlivňují délku našeho života. Uvádí to webová stránka Real simple. Odbornice na výživu Caitlin Comeauová prozradila, že výživa je základem dlouhověkosti. Vybrané potraviny mohou chránit vaše buňky, zvyšovat energii a snižovat riziko chronických onemocnění.
Odbornice jmenovala 9 živin, vitaminů a minerálů, které podpoří dlouhověkost.
Vitamin D
Tento vitamin je velmi důležitý, protože hraje klíčovou roli při snižování zánětů v celém těle a podporuje zdraví kostí a imunitního systému.
Vitamin D vám skutečně může pomoci žít déle. Studie ukazují, že dostatečná hladina vitaminu D může snížit riziko chronických onemocnění, jako je osteoporóza, některé druhy rakoviny a srdeční choroby.
Jedním z nejlepších způsobů, jak zvýšit hladinu vitaminu D, je strávit 5 až 30 minut denně na slunci. Také některé potraviny obsahují tuto mikroživinu, patří mezi ně vejce, mléčné výrobky a pomerančový džus, tuňák, losos a sardinky.
Omega-3 mastné kyseliny
Omega-3 obsažené v tučných rybách, jako je losos, podporují zdraví srdce, snižují záněty a zlepšují funkci mozku. Tyto tuky mohou také podporovat dlouhověkost.
Studie ukazují, že vyšší hladina omega-3 je spojena se sníženým rizikem onemocnění souvisejících s věkem a delší délkou života.
Hořčík
Ačkoli je hořčík často spojován s uklidněním a lepším spánkem, je důležitým minerálem pro celkové zdraví. Hraje důležitou roli ve funkci svalů, přenosu nervových signálů a kontrole hladiny cukru v krvi.
Nachází se v banánech, špenátu, avokádu, tofu, ořeších a semínkách. Hořčík vám může pomoci žít déle díky své roli v kardiovaskulárním zdraví. Příjem dostatečného množství hořčíku může pomoci chránit vaše srdce a snížit riziko srdečních onemocnění, které jsou jednou z hlavních příčin úmrtí.
Vitamin B12
Hraje důležitou roli v nervové činnosti, syntéze DNA a tvorbě červených krvinek. S přibývajícím věkem je pro tělo obtížnější vstřebávat vitamin B12, což vede k jeho možnému nedostatku a může vést k únavě, poklesu kognitivních schopností a neurologickému poškození.
Dostatečné množství vitaminu B12 tedy podporuje zdravé stárnutí. Mezi nejlepší zdroje tohoto vitaminu patří libové maso, mořské plody, mléčné výrobky, vejce a potravinové kvasnice.
Vitamin E
Oxidační stres v těle je proces poškození buněk způsobený molekulami volných radikálů. Stres je také jedním z hlavních faktorů stárnutí organismu, který přispívá ke vzniku vrásek, neurodegenerativních onemocnění a řady chronických chorob.
Nejlepším způsobem, jak výrazně snížit oxidační stres v těle, je konzumovat více antioxidantů, z nichž jedním je vitamin E. Významné množství vitaminu E rozpustného v tucích se nachází v avokádu, ořeších, semenech, pšeničných klíčcích, vejcích, špenátu, brokolici, paprice a chřestu.
Rostlinné sloučeniny
Dalším mimořádně účinným zdrojem antioxidantů ve stravě jsou polyfenoly, což je druh rostlinných sloučenin. Polyfenoly se nacházejí v potravinách, jako jsou bobuloviny, zelený čaj a olivový olej, a mají silné protizánětlivé a antioxidační účinky.
Studie spojují jejich konzumaci se zlepšením zdraví srdce, snížením oxidačního stresu a nižším rizikem chronických onemocnění, což přispívá k dlouhověkosti.
Kreatin
Kreatin je všeobecně známý pro zlepšování svalové výkonnosti, ale může také podporovat zdraví mozku a kognitivní funkce.
Studie ukazují, že může zlepšovat paměť tím, že zvyšuje dostupnost energie v mozkových buňkách, a také pomáhá chránit před zhoršováním kognitivních funkcí souvisejících s věkem a neurodegenerativními onemocněními.
Kreatin se skládá z aminokyselin argininu, glycinu a methioninu. Nachází se v potravinách, jako je libové maso, mořské plody, ořechy, semena a mléčné výrobky.
Rozpustná vláknina
Zdravý střevní mikrobiom je klíčem k dlouhověkosti. Rozmanitá a vyvážená mikrobiota je spojena se snížením zánětů, zlepšením imunitních funkcí a lepším trávením, což jsou klíčové faktory celkového zdraví a stárnutí.
Jedním z nejlepších způsobů, jak podpořit prosperující střevní mikrobiom, je jíst různé potraviny bohaté na vlákninu, zejména ty, které obsahují rozpustnou vlákninu, protože ta působí jako prebiotikum neboli potrava pro zdravé střevní bakterie.
Mezi zdroje rozpustné vlákniny patří česnek, cibule, med, luštěniny, len, oves, bobuloviny a houby.
Adaptogeny
Zařazení adaptogenů do stravy může zlepšit toleranci vůči stresu, zvýšit hladinu energie a podpořit celkové zdraví, což může přispět k delšímu a zdravějšímu životu.
Mezi potravinové zdroje patří kurkuma, bobule goji, houby, jako je shiitake.