Nebezpečná zelenina, která může „odnést“ mládí, byla pojmenována

Foto: z otevřených zdrojů

Lilek obsahuje solanin, toxickou látku, která může ve velkém množství způsobit otravu organismu.

Některé druhy zeleniny, které jsme si zvykli považovat za zdravé, mohou mít na organismus nečekané negativní účinky. Odborníci na výživu obrátili svou pozornost na lilek – zeleninu, která může za určitých podmínek negativně ovlivnit lidské zdraví a vzhled. Proč právě tato zelenina bere mládí – přečtěte si v článku RBC-Ukrajina.

Jaká jsou nebezpečí lilku?

Lilek obsahuje solanin, toxickou látku, která může ve velkém množství způsobit otravu. Solanin se hromadí v nezralých nebo přezrálých plodech a také v dlouho skladovaných plodech.

Zvýšené hladiny této látky mohou způsobit:

  • zánětlivé procesy v těle;
  • problémy s gastrointestinálním traktem;
  • snížená hladina energie, která může urychlit procesy stárnutí buněk.

Vliv na mládí a vzhled

Zánětlivé procesy, které nadměrná konzumace lilku vyvolává, přispívají k oxidačnímu stresu, jednomu z hlavních faktorů stárnutí kůže. To může vést k předčasnému vzniku vrásek, ztrátě pružnosti pokožky a jejímu zabarvení.

Kdo by měl být opatrný?

Lidem s citlivým žaludkem, ledvinami nebo klouby se doporučuje omezit konzumaci lilku. Obsahují totiž kyselinu šťavelovou, která může v těchto případech způsobovat nepříjemné pocity.

Jak se vyhnout nebezpečí?

Odborníci na výživu radí, jak snížit riziko:

  1. jíst pouze zralé lilky;
  2. před konzumací zeleninu tepelně upravte;
  3. neskladujte lilek příliš dlouho, zejména při pokojové teplotě.

Lilek je cenný produkt bohatý na vitaminy, vlákninu a antioxidanty. Je však důležité znát míru a sledovat kvalitu zeleniny, aby se předešlo negativním zdravotním účinkům.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Lasagna Mia

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: