Tento koláč je velmi jemný, měkký a nasáklý.
Málokdo nemá rád bohatý a chutný koláč s kondenzovaným mlékem. Snadno si ho připravíte doma a nemusíte ani strávit hodiny pečením. UNIAN vyzvedl jednoduchý dort na kefíru se zakysanou smetanou, který nevyžaduje drahé suroviny.
Pečení koláčů na tento dort na kefíru zabere pouhých 15 minut. Zbývající čas strávíte sestavením moučníku a jeho zdobením.
Rychlý a snadný kefírový koláč
Složení:
- Tři vejce;
- 120 gramů cukru;
- 300 mililitrů kefíru;
- 300 gramů mouky;
- 70 gramů másla;
- jedna čajová lžička jedlé sody;
- jednu polévkovou lžíci octa nebo citronové šťávy;
- 50 gramů vlašských ořechů.
Příprava:
- K přípravě krému budete navíc potřebovat 400 g zakysané smetany 30% a 250 g vařeného kondenzovaného mléka.
- Nejprve si předehřejte troubu na 180 stupňů. Vejce vyšlehejte s cukrem a špetkou soli do nadýchané hmoty. Poté přilijte kefír a promíchejte. Prosejeme mouku a důkladně promícháme, aby v ní nebyly žádné hrudky. Přidejte rozpuštěné máslo a znovu promíchejte.
- Přisypeme jedlou sodu a zalijeme octem nebo citronovou šťávou. Promíchejte, aby došlo k reakci. Jako poslední vmíchejte nasekané ořechy.
- Těsto nalijte do formy a pečte 15 minut.
- Po vychladnutí koláče ořízněte tužší okraje ze všech stran a koláč rozkrojte na dvě poloviny, aby vznikly dva obdélníky. Každý z nich bude třeba rozříznout na polovinu, ale již – podélně, na tenké kůrky. Ve výsledku budeme mít čtyři stejné vrstvy.
- Smícháme zakysanou smetanu a kondenzované mléko a sestavíme dort, přičemž kůrky promažeme. Smetany by mělo být tolik, aby pokryla boky a vršek dortu. Boky dortu můžeme ozdobit rozdrcenými ořechy a na povrchu udělat obrazce z vařeného kondenzovaného mléka.