Při znalosti všech nuancí můžete snadno připravit rybí řízky ze štikozubce jako v mateřské škole.
Rybí řízky jsou skvělou možností, jak nahradit maso a zpestřit si jídelníček. Lze je smažit na pánvi i péct.
Rybí řízky v troubě
Složení:
- 500 gramů štikozubce bez kůže a kostí;
- jedna cibule;
- jedno vejce;
- dva stroužky česneku;
- strouhanka;
- sůl a pepř;
- dvě lžíce majonézy.
Příprava:
- Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte. Rybu, cibuli, česnek a majonézu rozmixujeme v mixéru tak, aby vznikla homogenní hmota.
- Přidáme koření a poté vejce a strouhanku. Promíchejte do homogenní hmoty a vytvarujte řízky.
- Předehřejte troubu na 200 stupňů. Kotlety položte na plech a lehce je potřete olejem. Pečte asi půl hodiny, dokud nezhnědnou.
- Nyní se podíváme, jak připravit rybí řízky ze štikozubce.
Rybí řízky – recept s mátou
Složení:
- 500 gramů mletého tresky obecné;
- jedna cibule;
- dva stroužky česneku;
- jedno vejce;
- tři lžíce mouky;
- petržel nebo kopr;
- koření.
Příprava:
- Nakrájejte cibuli a česnek a osmažte je na pánvi dozlatova. V míse smíchejte mleté maso, cibuli a česnek, mouku, bylinky a koření. Dobře promícháme a vytvarujeme kotlety.
- Kromě toho je můžete obalit v mouce nebo strouhance, aby měly křupavou kůrčičku. Na pánvi rozehřejte olej a kotlety osmažte – měly by být zvenku opečené a uvnitř upečené.
Co přidat do mleté ryby, aby se nerozpadla
Existuje mnoho chyb, které mohou způsobit selhání kotlet. Někteří lidé proto pochybují, zda rybí řízky potřebují vejce. Při smažení nebo pečení totiž pevně zafixuje mleté maso.
Během pečení nespěchejte s příliš brzkým obracením. Pokud se na povrchu nevytvoří pevná kůrka, může se sekaná rozpadnout. Dalším důvodem ztráty tvaru může být nedostatek oleje. V takovém případě se řízky přilepí a to ztíží interakci s nimi.
Aby mleté maso nebylo vodnaté, vyplatí se před jeho přidáním osmažit cibuli. Syrová zelenina pustí šťávu, což u smažené neplatí. Pokud jste na mleté maso použili mražené ryby, nezapomeňte z nich vymačkat přebytečnou tekutinu.
Pokud je vaše mleté maso již tekuté, pomůže vám s tím krupice, strouhanka nebo trochu starého chleba – přebytečnou tekutinu absorbují.
Jak na šťavnaté řízky z polocků – stačí přidat mrkev, cibuli, mléko, zakysanou smetanu nebo smetanu a trochu jedlé sody na zjemnění.