Co se stane s tělem, když budete jíst lískové oříšky každý den: odborník na výživu dal jasnou odpověď

Foto: z otevřených zdrojů

Ořechy jsou zdrojem řady užitečných vitaminů a mikroživin.

Lískové oříšky jsou druhem lískových oříšků, které lze konzumovat syrové nebo pražené. Jsou zdrojem základních živin, jako je vápník, hořčík a draslík, a mohou mít pozitivní vliv na váš organismus. Výživová specialistka Carina Tolentino pro Very well health nám řekla, že lískové oříšky nabízejí celou řadu vitamínů, minerálů, fytosterolů a antioxidantů do celkové stravy.

Podle amerického ministerstva zemědělství obsahuje 1 unce lískových oříšků, což je asi 21 jader,:

  • kalorií – 178;
  • bílkoviny – 4,25 gramů;
  • tuk – 17,2 gramů;
  • sacharidy – 4,73 g;
  • vláknina – 2,75 g;
  • cukr – 1,23 g;
  • vápník – 32,3 miligramů;
  • železo – 1,33 mg;
  • hořčík – 46,2 mg;
  • fosfor – 82,2 mg;
  • draslík – 193 mg;
  • zinek – 0,695 mg;
  • měď – 0,488 mg;
  • mangan – 1,75 mg;
  • selen – 0,68 mikrogramů (mcg);
  • vitamin C – 1,79 mg;
  • thiamin – 0,182 mg;
  • riboflavin – 0,032 mg;
  • niacin – 0,51 mg;
  • vitamin B6 – 0,16 mg;
  • foláty – 32 mcg;
  • cholin – 12,9 mg;
  • vitamin A – 0,284 mcg;
  • lutein + zeaxantin – 26,1 µg;
  • vitamin E – 4,25 mg;
  • vitamin K – 4,03 mcg.

Přínos lískových oříšků pro tělo

Kontrola hmotnosti

Dlouhodobá konzumace ořechů je spojena s nižším přírůstkem hmotnosti nebo obezitou. Předpokládané důvody:

  1. větší pocit sytosti;
  2. zvýšení oxidovatelnosti;
  3. zvýšená termogeneze;
  4. zlepšení výživy.

Podpora zdraví srdce a snížení rizika onemocnění

Lískové ořechy obsahují mononenasycené tuky, které podporují zdraví srdce. Častá konzumace ořechů je spojena s nižším rizikem ischemické choroby srdeční a snížením rizikových faktorů kardiovaskulárních onemocnění, jako např:

  • Dyslipidemie – nerovnováha lipidů, jako je cholesterol, v krvi;
  • diabetes 2. typu;
  • metabolický syndrom.

Některé randomizované kontrolované studie prokázaly, že konzumace ořechů může přispívat k:

  1. snížení inzulínové rezistence;
  2. zlepšení krevního tlaku;
  3. zlepšení funkce endotelu;
  4. zlepšení lipidového profilu;
  5. snížení zánětu a oxidačního stresu.

Uspokojení hladu a pocit sytosti po dlouhou dobu

Ořechy, jako jsou lískové oříšky, mohou účinně zahnat chuť k jídlu, protože jsou bohaté na vlákninu a bílkoviny. Mohou také nahradit ultra zpracované pochutiny, jako jsou například chipsy, které mají méně zdravotních přínosů a často vedou k výrazným výkyvům a prudkým nárůstům hladiny cukru v krvi, takže brzy po jejich konzumaci máte pocit hladu.

Zlepšení zdraví trávicího traktu

Nerozpustná vláknina obsažená v lískových oříšcích pomáhá střevům absorbovat vodu a zvyšuje objem odpadních produktů, čímž urychluje jejich odchod a vylučování. To pomáhá předcházet zácpě a může snižovat riziko vzniku některých druhů rakoviny trávicí soustavy.

Které lískové ořechy jsou zdravější: pražené nebo syrové lískové ořechy?

Lískové ořechy lze jíst syrové nebo pražené. Pražení lískových oříšků snižuje obsah aflatoxinů, toxinů produkovaných určitou plísní, a proto jsou lískové oříšky bezpečnější než syrové. Mění se také jejich nutriční profil, což vede k:

  • Zvýšení obsahu antioxidantů, jako je kyselina gallová;
  • snížení koncentrace kovů;
  • snížení koncentrace aminokyseliny valinu o 10 %;
  • 20% snížení koncentrace vápníku a hořčíku;
  • 90% pokles koncentrace draslíku;
  • 90% zvýšení koncentrace sodíku;
  • 50% zvýšení obsahu chromu.

Některé studie prokázaly, že slupky lískových oříšků mají vysoký obsah antioxidantů. Slupky se po pražení samy odlučují a obvykle se odstraňují a vyhazují. Autoři studie 2023 naznačují, že zachování slupek nebo jejich samostatná konzumace pro zachování antioxidantů může být prospěšná.

Solené lískové oříšky zvyšují příjem sodíku, což může přispívat k vysokému krevnímu tlaku. Může také vysušovat ústní sliznici a způsobovat mírné záněty.

Kdo by neměl jíst lískové ořechy

Lískové ořechy patří do čeledi lískových ořechů. Alergie na jeden ořech nemusí nutně znamenat, že budete alergičtí i na ostatní, ale je to běžné. Navíc asi 30 % lidí, kteří jsou alergičtí na arašídy, je alergických i na lískové oříšky.

Pokud jste lískové oříšky ještě nikdy nezkoušeli, začněte s malým množstvím, abyste vyloučili reakci. Konzumace příliš velkého množství ořechů může vést k potravinové toxicitě, jejíž příznaky se pohybují od mírných až po závažná onemocnění.

Stránky nejsou bezpečné! Všechna vaše data jsou v ohrožení: hesla, historie prohlížeče, osobní fotografie, bankovní karty a další osobní údaje budou použity útočníky.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Lasagna Mia

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: