Ořechy jsou zdrojem řady užitečných vitaminů a mikroživin.
Lískové oříšky jsou druhem lískových oříšků, které lze konzumovat syrové nebo pražené. Jsou zdrojem základních živin, jako je vápník, hořčík a draslík, a mohou mít pozitivní vliv na váš organismus. Výživová specialistka Carina Tolentino pro Very well health nám řekla, že lískové oříšky nabízejí celou řadu vitamínů, minerálů, fytosterolů a antioxidantů do celkové stravy.
Podle amerického ministerstva zemědělství obsahuje 1 unce lískových oříšků, což je asi 21 jader,:
- kalorií – 178;
- bílkoviny – 4,25 gramů;
- tuk – 17,2 gramů;
- sacharidy – 4,73 g;
- vláknina – 2,75 g;
- cukr – 1,23 g;
- vápník – 32,3 miligramů;
- železo – 1,33 mg;
- hořčík – 46,2 mg;
- fosfor – 82,2 mg;
- draslík – 193 mg;
- zinek – 0,695 mg;
- měď – 0,488 mg;
- mangan – 1,75 mg;
- selen – 0,68 mikrogramů (mcg);
- vitamin C – 1,79 mg;
- thiamin – 0,182 mg;
- riboflavin – 0,032 mg;
- niacin – 0,51 mg;
- vitamin B6 – 0,16 mg;
- foláty – 32 mcg;
- cholin – 12,9 mg;
- vitamin A – 0,284 mcg;
- lutein + zeaxantin – 26,1 µg;
- vitamin E – 4,25 mg;
- vitamin K – 4,03 mcg.
Přínos lískových oříšků pro tělo
Kontrola hmotnosti
Dlouhodobá konzumace ořechů je spojena s nižším přírůstkem hmotnosti nebo obezitou. Předpokládané důvody:
- větší pocit sytosti;
- zvýšení oxidovatelnosti;
- zvýšená termogeneze;
- zlepšení výživy.
Podpora zdraví srdce a snížení rizika onemocnění
Lískové ořechy obsahují mononenasycené tuky, které podporují zdraví srdce. Častá konzumace ořechů je spojena s nižším rizikem ischemické choroby srdeční a snížením rizikových faktorů kardiovaskulárních onemocnění, jako např:
- Dyslipidemie – nerovnováha lipidů, jako je cholesterol, v krvi;
- diabetes 2. typu;
- metabolický syndrom.
Některé randomizované kontrolované studie prokázaly, že konzumace ořechů může přispívat k:
- snížení inzulínové rezistence;
- zlepšení krevního tlaku;
- zlepšení funkce endotelu;
- zlepšení lipidového profilu;
- snížení zánětu a oxidačního stresu.
Uspokojení hladu a pocit sytosti po dlouhou dobu
Ořechy, jako jsou lískové oříšky, mohou účinně zahnat chuť k jídlu, protože jsou bohaté na vlákninu a bílkoviny. Mohou také nahradit ultra zpracované pochutiny, jako jsou například chipsy, které mají méně zdravotních přínosů a často vedou k výrazným výkyvům a prudkým nárůstům hladiny cukru v krvi, takže brzy po jejich konzumaci máte pocit hladu.
Zlepšení zdraví trávicího traktu
Nerozpustná vláknina obsažená v lískových oříšcích pomáhá střevům absorbovat vodu a zvyšuje objem odpadních produktů, čímž urychluje jejich odchod a vylučování. To pomáhá předcházet zácpě a může snižovat riziko vzniku některých druhů rakoviny trávicí soustavy.
Které lískové ořechy jsou zdravější: pražené nebo syrové lískové ořechy?
Lískové ořechy lze jíst syrové nebo pražené. Pražení lískových oříšků snižuje obsah aflatoxinů, toxinů produkovaných určitou plísní, a proto jsou lískové oříšky bezpečnější než syrové. Mění se také jejich nutriční profil, což vede k:
- Zvýšení obsahu antioxidantů, jako je kyselina gallová;
- snížení koncentrace kovů;
- snížení koncentrace aminokyseliny valinu o 10 %;
- 20% snížení koncentrace vápníku a hořčíku;
- 90% pokles koncentrace draslíku;
- 90% zvýšení koncentrace sodíku;
- 50% zvýšení obsahu chromu.
Některé studie prokázaly, že slupky lískových oříšků mají vysoký obsah antioxidantů. Slupky se po pražení samy odlučují a obvykle se odstraňují a vyhazují. Autoři studie 2023 naznačují, že zachování slupek nebo jejich samostatná konzumace pro zachování antioxidantů může být prospěšná.
Solené lískové oříšky zvyšují příjem sodíku, což může přispívat k vysokému krevnímu tlaku. Může také vysušovat ústní sliznici a způsobovat mírné záněty.
Kdo by neměl jíst lískové ořechy
Lískové ořechy patří do čeledi lískových ořechů. Alergie na jeden ořech nemusí nutně znamenat, že budete alergičtí i na ostatní, ale je to běžné. Navíc asi 30 % lidí, kteří jsou alergičtí na arašídy, je alergických i na lískové oříšky.
Pokud jste lískové oříšky ještě nikdy nezkoušeli, začněte s malým množstvím, abyste vyloučili reakci. Konzumace příliš velkého množství ořechů může vést k potravinové toxicitě, jejíž příznaky se pohybují od mírných až po závažná onemocnění.
Stránky nejsou bezpečné! Všechna vaše data jsou v ohrožení: hesla, historie prohlížeče, osobní fotografie, bankovní karty a další osobní údaje budou použity útočníky.