Pro mnohé je ovesná kaše správným startem do nového dne, někteří ji nemohou vystát. Ovesná kaše je však prospěšná
Jak správně uvařit chutnou ovesnou kaši z vloček – tuto otázku si kladou ti, kteří ovesné vločky jedí neustále, i ti, kteří se je teprve snaží zavést do svého jídelníčku. Kaši z celých vloček můžete uvařit – bude chutná, ale velmi dlouhá. A s vločkami je vše mnohem jednodušší a rychlejší. Zaostřeno vám poradí, jak uvařit chutnou ovesnou kaši.
Příprava ovesných vloček trvá dlouho: zrno se třídí, myje, dvakrát spařuje a teprve potom se rozmačká na vločky, které se nám dostanou na stůl.
Je třeba si uvědomit, že řídké obiloviny jsou rychleji stravitelné, ale mají vyšší glykemický index. To by měli vzít v úvahu lidé s cukrovkou.
Nejvhodnější ovesné vločky se vaří z velkých vloček „Herkules“ dlouhým vařením.
Jak správně uvařit ovesnou kaši
Nejsprávnějším způsobem je vaření ovesných vloček na vodě. Na obalech cereálií bývá napsáno, jak dlouho ovesné vločky vařit. Pokud se jedná o malé tenké rychle stravitelné vločky, je třeba je zalít vroucí vodou a nechat nabobtnat. Takovou kaši můžete osolit a přidat olivový olej nebo máslo – kalorií bude o něco více, ale kaše bude mít větší chuť.
Kaši můžete uvařit na mléce v hrnci, s máslem a přidaným cukrem a solí. Taková kaše bude velmi chutná, ale bude mít hodně kalorií. Pro srovnání: 1 porce kaše (100 g) na vodě – 73 kcal a na mléce – 89 kcal. A to je bez dalších přídatných látek.
Správnou ovesnou kaši získáte, pokud uvaříte hustou kaši na vodě a poté přidáte mléko nebo smetanu. Cukr a sůl podle chuti. Můžete se obejít i zcela bez cukru, jen osolte a přidejte kousek másla.
Ovesná kaše
Složení:
- 1/2 šálku cereálií;
- 1,5 šálku vody a/nebo mléka.
Vločky a tekutinu je třeba užívat v poměru 1:2,5-3. Ovesnou kaši z tradičních Herkulesových vloček vařte 15-20 minut.
Pokud jde o jiné vločky, menší a jemnější, doba vaření se bude lišit a poměr vloček a tekutiny bude takový:
- pro hustou, viskózní ovesnou kaši 1:2;
- pro polotuhou kaši 1:2,5;
- pro tekutou kaši 3:3,5.
Jak uvařit ovesnou kaši v mikrovlnné troubě
Poměr vloček a tekutiny je stejný jako při vaření ovesných vloček v hrnci. Vločky nasypeme do misky, zalijeme vodou, mlékem nebo vodou a mlékem. Promíchejte, přikryjte pokličkou a vložte do mikrovlnné trouby. Zapněte na maximální výkon a vařte 3 minuty. Hotovou kaši promícháme, případně upravíme máslem, cukrem, solí, vložíme sultánky, nakrájené jablko, ořechy. Místo cukru můžete přidat med.
Líná ovesná kaše
Pokud mluvíme o maximálním přínosu ovesných vloček, pak je samozřejmě lepší je vůbec nevařit. To znamená vaření líné ovesné kaše. Namočené vločky jsou zdravější než vařené. Stačí zalít instantní vločky oblíbeným zakysaným mléčným výrobkem – kefírem, jogurtem, ryzlinkem nebo mlékem: kravským nebo rostlinným. Můžete je zalít jablečnou šťávou. Misku s línou kaší dejte přes noc do lednice – a ráno je snídaně hotová.
Co přidat do ovesné kaše
Ovesné vločky mohou být ještě chutnější a zdravější. Ovesné vločky lze kombinovat s jakýmkoli čerstvým i sušeným ovocem a bobulovitými plody, ořechy, medem, džemem a kořením.
Přidat můžete různé bobuloviny a nakrájené čerstvé ovoce, oblíbené sušené ovoce, kandované ovoce, ořechy, slunečnicová a chia semínka, čokoládu, med, javorový sirup, džem. Z koření se ke sladkým ovesným vločkám bude hodit skořice a vanilka. Pokud dáváte přednost slané verzi, můžete dát měkký sýr, fetu, brynzu, opečenou slaninu, jakoukoli dušenou zeleninu podle chuti.