14 super zdravých potravin, které můžete mít ve spíži po dlouhou dobu

Foto: z veřejných zdrojů

S quinoou, mandlovým máslem a dalšími ingrediencemi

Termín „superpotraviny“ označuje potraviny obzvláště bohaté na živiny, které mají mnoho důležitých zdravotních přínosů.

Příkladem jsou ořechy, ovoce a zelenina. Na rozdíl od čerstvých produktů nevyžadují superpotraviny, které můžete skladovat ve spíži, chlazení. Mnohé z nich vydrží ve spíži čerstvé i několik měsíců, což je další důvod, proč je mít po ruce, píše Realsimple.

Chia semínka

Kromě toho, že jsou chia semínka skvělým zdrojem antioxidantů a minerálů, jsou také bohatá na vlákninu a omega-3 mastné kyseliny.

Zelený čaj

Má působivé protizánětlivé a imunitu stimulující vlastnosti a podle výzkumu může chránit mozek před stárnutím.

Pistácie

Lze je skladovat až šest měsíců při pokojové teplotě a nejlépe je uchovávat na chladném a tmavém místě, například ve spíži. Pistácie jsou plnohodnotným zdrojem rostlinných bílkovin, bohaté na vlákninu, draslík a zdravé nenasycené tuky. Díky svému působivému nutričnímu profilu mohou pistácie podle studie pomáhat v boji proti zánětům v těle a mohou snižovat riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Mandlový olej

Vzhledem k tomu, že mnoho ořechů je považováno za superpotraviny, jsou i ořechová másla považována za velmi zdravá, pokud neobsahují příliš mnoho palmového oleje nebo přidaného cukru. Mandlové máslo je jedním z nejzdravějších ořechových másel, které si můžete koupit, a je skvělým zdrojem bílkovin, vitaminu E a hořčíku.

Sklenice mandlového másla vydrží ve vaší spíži nejméně pět měsíců a často se dá konzumovat i po uplynutí doby trvanlivosti.

Farro

Farro je starobylá obilovina, kterou lze ve spíži skladovat přibližně šest měsíců. Na rozdíl od bílé rýže je farro bohaté na vlákninu, bílkoviny, vitaminy, minerály a antioxidanty. Podle výzkumů také zlepšuje zdraví srdce a trávení díky působivému obsahu vlákniny.

Quinoa

Jedná se o starodávnou obilovinu, která vám vydrží ve spíži asi rok. Quinoa je také vynikajícím zdrojem vlákniny a bílkovin. Kromě toho obsahuje všech devět esenciálních aminokyselin a neobsahuje lepek.

Čočka

Čočka a další luštěniny, jako jsou fazole a hrách, jsou základními surovinami ve spíži a vydrží čerstvé i tři roky. Poskytují dostatek vlákniny a sytých bílkovin a jsou skvělým zdrojem vitaminů skupiny B, které pomáhají správnému fungování tělesných buněk.

Česnek

Je považována za superpotravinu díky svým mnoha zdravotním přínosům. Kromě toho, že česnek snižuje riziko srdečních onemocnění a posiluje imunitní systém, je také bohatý na antioxidanty.

Chcete-li maximalizovat blahodárné účinky česneku, rozdrťte ho, nakrájejte na plátky nebo umelte a před vařením ho nechte 10-15 minut odstát, aby se aktivoval přírodní alicin, silná protizánětlivá sloučenina.

Extra panenský olivový olej

Je zdrojem mononenasycených mastných kyselin, které pomáhají snižovat záněty. Poskytuje také působivé množství polyfenolů a vitaminů E a K. Pokud olivový olej skladujete na chladném a tmavém místě, například ve spíži, vydrží vám několik měsíců.

Curcuma

Je zdrojem antioxidantů a také pomáhá v boji proti zánětům. Kurkuma může také pomoci zmírnit příznaky artritidy, předcházet Alzheimerově chorobě a zmírnit střevní problémy, jako je trávení a pálení žáhy. Bez ohledu na to, kde koření skladujete, vydrží čerstvé několik let.

Sladké brambory

Batáty mají vysoký obsah vitaminu A a jsou plné zdraví prospěšného draslíku a vlákniny. I obsah sacharidů si zaslouží zmínku, protože se skládá z komplexních sacharidů, které se tráví déle a jsou mnohem zdravější než jejich protějšky v pyré. Celý batát vám ve spíži vydrží asi měsíc.

Řasy

Vzdušné mořské řasy nemusí vyhovovat každému, ale pokud je máte rádi, zvažte nákup nori, druhu sušených jedlých mořských řas, které se běžně používají v sushi, a mějte je ve spíži. Vydrží čerstvé asi tři roky a obsahují vitamin K, kyselinu listovou, jód a vlákninu.

Mandle

Tyto ořechy mají mnoho výhod, včetně zlepšení zdraví střevního mikrobiomu, snížení zánětu a pomoci s metabolismem, regulací hladiny cukru v krvi a funkcí mozku.

Arašídové máslo

Stejně jako ostatní ořechová másla je i arašídové máslo bohaté na bílkoviny. Obsahuje také srdci prospěšné mononenasycené tuky a je plné důležitých vitaminů a minerálů, včetně působivého množství antioxidačního vitaminu E a hořčíku.

Stránky nejsou bezpečné! Všechna vaše data jsou v ohrožení: hesla, historie prohlížeče, osobní fotografie, bankovní karty a další osobní údaje budou použity útočníky.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Lasagna Mia

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: